Postfix, Dovecot ve MySQL, mükemmel karışım.

6. Kullanıcı İşlemleri

Aslında bu sistemi yönetmek için bir kullanıcı arayüzü yaptım, ancak sadece iş görsün diye yaptığımdan dolayı yayınlayamıyorum, ama problem değil, bu sistemi phpMyAdmin ile kolayca yönetebilirsiniz, çünkü herşey açık ve seçik olarak karşınızda. O yüzden hemen;

apt-get install phpmyadmin

Bu komutla phpMyAdmin için gerekli tüm paketler otomatik olarak kurulacak.

Öncelikle sistemde kullanmak istediğimiz domain(ler)le başlayalım. Domains tablosuna istediğiniz kadar domain ekleyebilir, ve sistemde istediğiniz kadar kullanıcı yaratabilirsiniz. Sınırınız bağlantı hızınız ve tabii ki de disk kapasitesi. http://localhost/phpMyAdmin ile sunucumuza bağlanalım, ve mailAdmin veritabanını seçelim. Domains tablosuna tıklayın, karşınıza tablo yapısı gelecek. Şimdi Ekle butonuna tıklayın, ve karşınıza gelen boşluklardan Id ve Password kısımlarını boş bırakıp, Name kısmına domain adımızı, Status kısmına da 1 yazıp Git butonuna tıklayalım.

Domains TablosuKolonlarla ilgili açıklama yapmama izin verin; Name kısmı domain adımızı yazdığımız kolon, Password kısmını doldurmuyoruz çünkü hali hazırda bir yönetim konsolumuz yok, ancak yarın öbür gün bir yönetim konsolu vermeyi düşünürseniz şimdiden hazırlıklı olalım diye bir kolonu önceden yarattım. Status kısmı ise yine konsol yönetilebilirliği için gerekli, 0 yaparsanız domain çalışmayacak, 1 yaparsanız çalışır halde olacak.

Bu işlemi ihtiyaç kadar tekrarlayabiliriz, şimdi sıra geldi kullanıcılarımızı eklemeye. Hemen Users tablosuna tıklayın, karşınıza tablo yapısı gelecek. Burada tekrar Ekle butonuna tıklayın ve karşınıza çıkan tabloda Id kısmını boş bırakıp, Domain kısmına domainimizin adını, username kısmına tam email adresimizi, şifre kısmına da şifremizi yazalım. Quota kısmında tam 10 MB yazıyor, ancak Quota kullanımı henüz maalesef aktif değil, o yüzden buraya ne yazarsanız yazın çalışacağını zannetmiyorum. Status kısmına da yine 1 yazıyoruz.

Users TablosuYalnız dikkat etmeniz gereken şey, Password kısmına yazdığımızda hemen solunda bulunan extra komutların içinden MD5’i seçmemiz gerektiği. Eğer bunu seçmezseniz kullanıcının şifresi sisteme şifresiz olarak kaydedilecek, bu da doğal olarak kullanıcının hiç bir zaman sisteme giriş yapamaması anlamına gelecek.

Şimdi sisteme bir alias ekleyelim ki, info’ya düşen tüm mailler bize gelsin. Hemen Alias tablosuna tıklıyoruz, karşımıza gelen yapı sayfasından Ekle’ye tıklıyoruz. Her zaman ki gibi Id kısmını boş bırakıyoruz, Original kısmına [email protected], Destination kısmına ise [email protected], Status kısmına da 1 yazıp, Git butonuna tıklıyoruz.

Alias TablosuBen burada örnek olarak eklediğimiz alias’ları nasıl birden fazla çoğaltabileceğimizi göstermek için ekstra mail adresleri girdim, her bir mail adresini “,” ile ayırarak buraya eklemeniz mümkün, alias’a ekleyebileceğiniz mail adreslerinde herhangi bir sınır yok. Eğer bir catchall (ne gelirse yakala) adresi yaratmak istiyorsanız Original satırına sadece @ ve domain adını yazın, yani @mydomain.com gibi. Böylece bu domaine gelen gerçek hesaplar dışındaki ve diğer yönlendirmeler hariç herşey, aşağıya yazdığınız yönlendirme adresine gidecektir.

BCC kısmını ise şöyle açıklayabiliriz; bazı şirketlerde şirket maillerinde gizlilik esastır ve bu gizliliğib sürekliliği için maillerin sabit olarak takip edilmesi gereklidir, veya tek istediğiniz gelen ve giden mailleri yedeklemek olsun yine bunu kullanabilirsiniz. Önce BCC tablosuna geçelim, sonra da açılan yapı sayfasından Ekle butonuna tıklayalım. Her zaman ki gibi Id kısmını boş bırakıyoruz, Domain kısmına mydomain.com, Original kısmına da mydomain.com, Destination kısmına [email protected] ve son olarak Status kısmına da 1 yazıp, Git butonuna tıklıyoruz.

bccTableBöylece mydomain.com üzerindeki her türlü email trafiği, direkt bizim mail adresimize geliyor. Şimdi ‘maili yine aynı domainde nasıl yönlendirdin, postfix saçmalamaz mı?’ diye soranlar olabilir. Merak etmeyin, Postfix gerçekten zeki bir posta sunucusudur ve bu tip yönlendirmelerde ne yapacağını gayet iyi bilir.

Yarattığımız tabloların içinde Transport diye bir tablo var. Bu konu biraz karmaşık, burada yaptığımız şey, bir domaine gelen mailleri başka bir sunucuya yönlendirmek. Madem sunucuyu kurduk, buna ne gerek var diyebilirsiniz ancak bazı hosting sunucularında son kullanıcı web sitesinin hosting sunucusunda, maillerinin ise kendi ofisinde tutulmasını isteyebiliyor. Evet, bunu DNS üzerinden çözmek mümkün, ancak aynı sunucu üzerinde bulunan iki farklı domain birbirine mail attığı zaman işler karmakarışık oluveriyor, çünkü o mail asla ofisteki mail sunucusuna gitmiyor. Bu yüzden böyle bir kuruluma ihtiyacımız var, ve bu tablonun yaptığı şey Postfix’e “eğer domain bu sunucuda değilse, şu sunucuda bulabilirsin” demek. Böylece Postfix kendisine gelen mailleri bu sunucuya yönlendirebiliyor.

Önce Transport tablosuna geçelim, sonra da tablo yapısı karşımıza gelince Ekle butonuna tıklayalım. Burada her zaman ki gibi Id kısmını boş bırakıyoruz, Incoming kısmına mydomain.com, Outgoing kısmına ise smtp:[ASPMX.L.GOOGLE.COM], son olarak Status kısmına da 1 yazıyoruz.

Transport TablosuBöylece mydomain.com adresine gelen her türlü mail, herhangi bir yönlendirme yapmaya gerek olmadan doğrudan GMail’in sunucularına gidiyor, ve maili gönderen bizimle değil GMail sunucuları ile muhattap oluyor. Dediğim gibi bu konu gerçekten karmaşık ve eğer Transport kullanmak zorunda kalırsanız biraz döküman okumakta cidden fayda var diye düşünüyorum.

Gelelim en sevdiğim kısım olan Access tablosuna. Bu tablo tüm sevdiğimiz ve nefret ettiğimiz mail adreslerini tutan tablo. Buraya yazdığımız herşeye Postfix tarafından bakılıyor, ve eğer bu listede isimleri var ise ona göre davranılıyor.

Mesela size sürekli SPAM mail gönderen birisi var, hemen bu tabloya ekleyin, bir daha sesini dahi duymazsınız. Ya da sürekli SPAM klasörünüze düştüğünden şikayet ettiğiniz birisi var, hemen bu tabloya ekleyin, bir daha hiç SPAM kontrolüne takılmadan mail kutunuza düşsün.

accessTableBu ayarları yapmak için önce Access tablosuna, ardından da açılan yapı sayfasından Ekle butonuna tıklıyoruz. Karşımıza çıkan sayfada her zamanki gibi Id kısmını boş bırakıp, Domain kısmına mydomain.com, Adres kısmına kontrol için eklemek istediğimiz adres (mesela en çok SPAM gönderen şahsiyet mailreklam.net domaini, nefret ediyorum kendilerinden), Durum kısmına ise duruma göre eğer eklediğimiz adresin kontrol edilmemesini istiyorsak OK, yok eğer edilmesini istiyorsak ya olduğu gibi bırakıyoruz, ya da sadece REJECT yazıyoruz, ve son olarakta Status kısmına 1 yazıp Git butonuna tıklıyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir