Postfix, Dovecot ve MySQL, mükemmel karışım.

3. Dovecot Kurulumu

Dovecot basit, hızlı ve gayet başarılı bir email sunucusu. Kimisi Courier’ı tercih ediyor, ancak ben uzun zamandır bir IMAP kullanıcısı olarak Dovecot’tan çok daha verim aldım diyebilirim, çünkü kendi indexleme sistemi var ve 60 bin kadar mail içerisinden aradığımı kolayca bulabiliyorum.

Şimdi gelelim Dovecot ayarlarına, burada kurcalayacağımız iki tane dosya var. İlki dovecot.conf;

[...]
protocols = imap imaps pop3 pop3s
[...]
disable_plaintext_auth = no
[...]
mail_location = maildir:/home/vmail/%d/%u:LAYOUT=fs
[...]
 #passdb pam {
 [...pam auth'u kapatmamız lazım, o yüzden
 karşılığı olan } işaretini bulmak şart...]
 #}
 passdb sql {
  args = /etc/dovecot/dovecot-sql.conf
 }
[...]
 userdb sql {
  args = /etc/dovecot/dovecot-sql.conf
 }
[...aşağıdaki ayarları açarak postfix'i SASL için dovecot'a
bağlıyoruz, eğer Cyrus konusunda ısrarlıysanız bu değişikliği
yapmayın...]
 socket listen {
  client {
   path = /var/spool/postfix/private/auth-client
   mode = 0660
   user = postfix
   group = postfix
  }
 }

Burada yaptığımız ayarlarla Dovecot’u aynı zamanda Postfix’in SASL ihtiyacı için de kullanacağız, böylece Cyrus SASL konfigürasyon işkencesinden de kurtulmuş oluyoruz. En önemli nokta ise -bence- Dovecot’u standart gizli klasörlerle değil değil, FS layout denilen gerçek klasörler isimleriyle çalıştırmak olacak. Böylece .INBOX.Giden gibi abuk klasör isimlerinden ziyade, mail klasörünün altında Giden diye bir klasör bulunacak. Hali hazırda kurulu bir sistemde bu değişikliği yapmak zor olabilir, ancak kesinlikle rahat edeceğinizi düşünüyorum.

Gelelim dovecot-sql.conf ayarlarımıza. Burada dosyanın tamamını aşağıdaki içerikle değiştirerek hızlı bir ayar yapabiliriz;

driver = mysql
connect = host=127.0.0.1 dbname=mailAdmin user=root password=zagorTenay
password_query = SELECT Username AS user, Password AS password FROM User WHERE Username = '%u'
user_query = SELECT '/home/vmail/%d/%n' as home, 'maildir:/home/vmail/%d/%n:LAYOUT=fs:INBOX=/home/vmail/%d/%n' as mail, 5000 as uid, 5000 as gid FROM User WHERE Username = '%u'

MySQL sorgusunda statik ayarlar da yapıyoruz, bunlardan bir tanesi grup ID’si olarak 5000, user ID’si olarak ta 5000 gelmesi, böylece dovecot’un mail klasörlerine yazarken saçmalamaması için çok önemli. Asıl mail klasörümüzü de burada belirtiyoruz; maildir:/home/vmail/%d/%n. %d domain, %n ise domain’den önceki kullanıcı adı oluyor. Yalnız dovecot’a email programımızı kullanarak bağlanmak istediğimizde kullanıcı adımızı mutlaka tam email adresimiz olarak girmeliyiz, yoksa çalışmayacaktır. Diğer bir ayar ise INBOX klasörü ile ilgili, POP3 kullanıcılarını çok enterese etmese de IMAP kullanıcıları için belki değişiklik yapmak gerekebilir, böylece daha okunabilir klasörlere sahip olabilirsiniz. Benim ayarlarımda INBOX= şu şekilde; /home/vmail/%d/%n/INBOX , yalnız aynı şekilde postfix’in mysql-virtual_mailboxes.cf içerisindeki sorgudaki CONCAT kısmının sonundaki ‘/’ içeriğini de ‘/INBOX/’ olarak değiştirmeyi de unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir