Yeni başlayanlar için “Klima Kullanımı”

Ticarette meşhur bir laf vardır; yeni müşteriler bulmak, mevcut müşterileri korumaktan çok daha zordur. Aynı şey klima için de geçerli; her seferinde klimanın çalıştığı odayı ısıtıp soğutmak yerine, soğuk tutmak çok daha önemli. Bir kaç faydalı tavsiye için de okumaya devam edin.

Öncelikle şunu aklınızın bir köşesine yazın; klimanın kumandasını 17°C’ye ayarlamak klimanın daha fazla çalışmasını sağlamaz! Çünkü termometre sıcaklığı arabanın gaz pedalı gibi bir şey değildir. O yüzden 17°C’ye ayarlamayı unutun, ve bir daha da ayarlamayın. Esas olan odanın nemini iyice aşağıya çekip, konfor sıcaklığını sağlamaktır.

Konfor Sıcaklığınızı Bulun

Örnek vermek gerekirse benim odamdaki klima 28°C’ye ayarlı, 18°C değil. İzmir’de sıcaklık 41°C’de olsa, odamın içi sürekli 28°C. Neden diye soracak olursanız cevabı basit; uzun süre odada oturduğumda beni rahatsız etmeyen sıcaklık bu, daha sıcak olursa terliyorum, daha soğuk olursa üşüyorum. 28°C ise benim için konforlu.

Elbette herkesin konfor sıcaklığı kendisine göre değişecektir. Ben 28°C tercih ederken, eşim 26°C’de kendisini rahat hissediyor. Konfor sıcaklığınızı bulmak için tek yapmanız gereken kendinizi rahat hissettiğiniz sıcaklığı bulmak ve termometreyi hep o sıcaklıkta bırakmak.

Ayrıca inverter klimalarda delta T -oda sıcaklığı ile ayarlanmış sıcaklık- ne kadar farklı ise klimanız o kadar güç üreterek çalışmak zorunda kalacak, bu da doğal olarak aman az yakayım diye aldığınız invertera sövmenize sebep olacak.

Nasıl Çalıştırmak Lazım?

Önemli bir diğer konu ise odayı sürekli ısıtıp soğutmamak. Eğer odadan sadece 1-2 saat için ayrılacaksanız klimanızın sıcaklığını 1 derece yükseltin ve gidin. Geri döndüğünüzde odanın çok fazla ısınmadığını, ve klimanızın da fazla çalışmadığını göreceksiniz.

Çok elektrik yakacak diye de korkmayın, çünkü ısınmış bir odayı soğutmak için bir klimanın 1~2 saat sürekli çalışması gerekeceği için normalde soğuk tuttuğunuzdan kat kat daha fazla elektrik çekecektir. O yüzden önce kendi konfor sıcaklığınızı bulun, daha sonra da klimanızı sürekli o sıcaklıkta çalıştırın, hem daha rahat edecek hem de daha az elektrik faturası ödediğinizi göreceksiniz.

Klimanızı çok fazla çalıştırmaktan korkmayın. Hele ki bir inverter klimanız varsa klimanızı kapatmayın, çünkü inverter klimalar zaten kapasitelerini kendileri kontrol ettikleri için sadece ihtiyaç kadar çalışacaktır, ve her zaman daha az elektrik tüketirler.

Unutulmaması gereken çok önemli bir şey var; sonuçta klima bir konfor aracıdır. Eğer satın aldıysanız kullanmaktan çekinmeyin, çünkü emin olun harcadığınız elektrik parası bu sıcaklardan sebep ortaya çıkabilecek yüksek tansiyon, çarpıntı gibi rahatsızlıkların yanında komik kalacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir