Sakız’ın meşhur sakızı neden başka yerde olmuyor?

Bu aralar “Ayça ile Ev Hali” dinliyorum ama genelde podcast olarak dinlediğim için canlı olarak başkan ve ekibine laf yetiştirmek haliyle mümkün olmuyor, o yüzden buraya kısa kısa notlar alıyorum belki bakarlar belki bakmazlar bilemiyorum.

30 Haziran 2015 tarihinde yaptıkları yayında sürekli Sakız’ın meşhur sakızının neden başka yerde olmadığından bahsediyorlardı, Sakız’ın yerlisi Akis[1] arkadaşımızdan ve sonrasında bir çok insanla konuşmamız sonucunda öğrendik ki adanın güney bölgesi volkanik olduğu için sadece orada sertleşiyormuş[2].

Bir de Yunanistan’ın AB için neden bu kadar önemli olduğundan bahsettiler, evet Helen kültürü Avrupa için çok önemli ancak çok önemli konulardan birisi de Ortodoks kilisesinin kalbi bu adamlar. Doğu Roma İmparatorluğundan beri Hristiyan dünyası için ciddi anlamda önemliler çünkü Katolik (Roma) kilisesine kafa tutan ve asla Roma kilisesine bağlanmayan adamlar bunlar. Bizim cemaatini çok küçük zannettiğimiz Fener Rum Patrikhanesi, Hristiyan dünyasında Roma kilisesi ile birlikte kabul görmüş iki dünya kilisesinden birisi. Ortodoks kiliseleri her ne kadar Katolik kiliselerinden farklı olarak bağımsız yapılarda olsa da FRP’nin adının başında geçen “Ekümenik” anlam olarak Papalık ile hemen hemen aynı anlamda, bu yüzden bütün Hristiyan dünyası FRP’yi çok ciddiye alıyor ve doğal olarak kaybetmek istemiyor. Özellikle Wikipedia’nın “Orthodoxy by country” sayfasını incelerseniz hangi ülkeler ve kiliseler üzerinde etkisi olduğunu rahatça görebilirsiniz. Bunları nereden biliyorsun derseniz hanım Türkiye’de çok fazla bilinmeyen 4. Haçlı Seferi üzerine doktora yapıyor, okuyup öğreniyoruz 😉

Bu arada İGG‘yi her sene alıyorum. Yemeyi içmeyi çok sevdiğimiz için bir sürü yer keşfetmemize sebep oldu, herkese de tavsiye ederim.

[1] “Aki” diye okunuyor.
[2] http://www.chioslife.gr/en/general-information/mastic-masticha

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir